Pintér András Gábor vagyok és ezt az oldalt a személyes szkeptikus blogom számára hoztam létre, hogy Skepman néven tegyem közzé a gondolataimat tudományról, áltudományokról, megtévesztésről, átverésekről és népszerű összeesküvés-elméletekről.

Miféle szkeptikus vagyok én?

Egykor lelkes ufóhívő voltam, de a szellemek és egyéb természetfeletti jelenségek sem álltak távol az érdeklődésemtől. Aztán középiskolás koromban, a székesfehérvári Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló (TeLaPO) amatőrcsillagász szakkörének tagjaként kezdtem el ismerkedni a kritikai gondolkodás és a tudományos szkepticizmus mibenlétével. Szerencsémre éppen ugyanabban az épületben, többek között a TeLaPO tagjainak szervezésében tartották hosszú ideig a Szkeptikusok Országos Konferenciáját, amelyen 1996 óta igyekeztem minden alkalommal részt venni (nem mindig sikerült). 1999-ben a Természet Világa diákpályázatán elnyertem James Randi Szkeptikus Különdíját. Ennek már több mint 20 éve, s azóta is igyekszem aktív szerepet vállalni a hazai és nemzetközi szkeptikus mozgalomban. 

Hogy a hangzatos címeket is felsoroljam, alapító tagja és jelenleg (2020. szeptember) egyik alelnöke vagyok a 2006 decemberében alakult Szkeptikus Társaság Egyesületnek. (Fontos megjegyezni, hogy az itt leírt gondolatok, a blogon megfogalmazott állítások és vélemények nem feltétlenül tükrözik a Szkeptikus Társaság mint szervezet álláspontját, azok kimondottan az én személyes megnyilvánulásaim.) 2017 óta a Szkeptikus Szervezetek Európai Tanácsa nevű ernyőszervezet elnökségének is tagja vagyok, ahol elődöm, mentorom és barátom, Hraskó Gábor munkáját igyekszem minél szakszerűbben és hatékonyabban folytatni.

2015-ben barátaimmal és szkeptikus kollégáimmal, a lett származású Jelena Levinnel és a svéd Pontus Böckmannal egy heti rendszerességű online angol nyelvű programot indítottunk European Skeptics Podcast (ESP) néven. A műsorban európai országokból származó, szkeptikus vonatkozású híreket osztunk meg és rendszeresen készítünk interjúkat a kontinens különböző országaiból származó szekértőkkel, szkeptikus aktivistákkal, tudományos ismeretterjesztőkkel. A trióval 2017-ben elnyertük a The Skeptic brit magazin legjobb szkeptikus podcastnak járó Ockham-díját, melyet a QED – Question. Explore. Discover. című rendezvényen vehettünk át. Azóta Jelena elhagyta a mi kis hajónkat, de csatlakozott hozzánk a német Annika Harrison, aki új színt hozott mindannyiunk életébe. Ezek mellett jómagam is több nemzetközileg ismert podcast és rendezvény vendégeként felbukkantam az elmúlt években.

2016-ban egy manchesteri Skepticamp eseményen
2016-ban egy nemzetközi Skepticamp eseményen Manchesterben

Miért érzem magamat kompetensnek az itt feldolgozott témákban?

A csillagászat iránti érdeklődésem sosem szűnt meg, de – bár sok humán területen is kipróbáltam magam az énekléstől a színjátszáson keresztül az idegenvezetésig – a tudomány iránti lelkesedésem végül biológia-környezettan tanár szakos egyetemistát csinált belőlem a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán. Ugyan a körülmények roppant szerencsétlen alakulása miatt a diplomát végül nem szereztem meg, egyetemista éveim alatt fél évig tanultam környezettudományt a Wolverhamptoni Egyetem Erasmus-hallgatójaként, majd szintén fél évig a Yorki Egyetem BioArCh kutatóintézetének Maria Curie-ösztöndíjas vendégkutatója voltam. Az itt végzett kutatásaimmal 2009-ben a XXIX. Országos Tudományos Diákköri Konferencián I. helyezést értem el

De a legfontosabb az, hogy az elmúlt több mint 20 évben rengeteget tanultam arról, hogyan, milyen módszerekkel csapnak be tömegeket hamis csodagyógymódokkal, kamu termékekkel, álhírekkel és a manipuláció számtalan különböző formájával. Ezek kiszúrásában, a publikált, de gyenge lábakon álló eredmények felismerésében pedig rengeteg tapasztalatot szereztem, amiket itt igyekszem mindenkivel megosztani.

Nem gondolom, hogy mindig helyesen mérem fel a helyzetet, gyakran előfordul, hogy tévedek, de egyrészt mindent elkövetek annak érdekében, hogy az interpretációim korrektek és megalapozottak legyenek, másrészt a tévedéseimet (ha egyértelműen beigazolódnak) be is szoktam ismerni. Ezért biztatok mindenkit, aki követi a blogot, hogy segítsen a szakértelmével, kritikai szemléletével abban, hogy az itt leírt gondolatok minél tényszerűbbek, tudományosan megalapozottabbak legyenek, hiszen ha van valami, amire nincs szüksége a világnak, az még egy, a tényeket lazán kezelő, álhírekre és tévhitekre építő oldal.

A kérdéseket pedig mindig örömmel fogadom, hiszen én magam is szeretek kérdezni. Ugyanis KÉRDEZNI EMBERI DOLOG!

Oszd meg ezt a bejegyzést!