A hazai és nemzetközi térben is sokan vannak, akik állandóan vagy időnként foglalkoznak áltudományokkal, kritikai gondolkodásra épülő tudományos ismeretterjesztéssel. Alább egy róluk szóló (korántsem teljes) listát találsz.

MAGYAR NYELVEN

Szkeptikus Társaság

Az egyesületként működő szervezet a magyarországi szkeptikus mozgalom központi alakjaként 2006 decembere óta foglalkozik ismeretterjesztéssel, áltudományok leleplezésével és cáfolatával, rendezvények szervezésével, valamint a tudományos szkepticizmus képviseletével a média különböző felületein.

Urbanlegends.hu

A magyar kibertér egyik legnépszerűbb és legalaposabb kritikai oldala, ahol a legfontosabb hoaxokkal, álhírekkel, tévhitekkel kapcsolatosan tájékozódhatsz, illetve időről időre kipróbálhatod, Te magad mennyire dőlsz be a terjedő álhíreknek.

Ködpiszkáló – www.pirulakalauz.hu

A 2012 óta működő blogon gyógyszerekről, gyógynövényekről, táplálék kiegészítőkről és még ezer más dologról kaphatsz tájékoztatást elismert gyógyszerészek, biológusok és vegyészek magas színvonalú, kritikus hangvételű, roppant alaposan megírt cikkeiben.

Szertár

A Zsíros László Róbert által készített tudományos programok is nagyon sok kritikai elemet vonultatnak fel, miközben roppant érdekes és izgalmas bemutatókkal, interjúkkal, ismertetőkkel varázsolja el a nézőit és hallgatóit.

ANGOL NYELVEN

European Skeptics Podcast

Ez a saját podcastom, amelyet egy svéd és egy német szkeptikus kollégával közösen készítünk minden héten 2015 decembere óta. A műsorban általában a legfrissebb európai vonatkozású áltudományos hírekről, tévhitekről, mozgalmakról. Időnként egy-egy európai ország neves szkeptikusával, izgalmas projektek vezetőivel, fontos és érdekes könyvek szerzőivel is készítünk interjút.

European Council of Skeptical Organisations

Ez egy európai ernyőszervezet, amely a kontinens különböző országainak jelentősebb szkeptikus szervezeteit tömöríti.

The Skeptics Guide to the Universe

A legrégebben működő és egyben legnépszerűbb szkeptikus podcast, amely hétről hétre izgalmas kérdéseket tárgyal kritikusan, a tudomány szemszögéből. A műsor házigazdája, Steven Novella amerikai klinikai neurológus, a nemzetközi szkeptikus mozgalom egyik legelismertebb alakja.

The Reality Check

Az egyik legszórakoztatóbb és leginformatívabb podcast, amely hetente jelenik meg és kanadai szkeptikusok készítik. Különféle érdekes, hétköznapi témákat vesznek górcső alá, kimondottan érdekes, kritikus szemszögből.

Oszd meg ezt a bejegyzést!